Menu

Abrikozenvlaai

Ola!

Oh abrikozenvlaai, echt één van mijn favorieten. Vroeger aten wij dit thuis geregeld, gewoon uit de supermarkt of bij uitzondering van de bakker vandaan. Nu ik in Maastricht woon kan ik overal echt goede vlaai krijgen en wordt er op mijn werk bijna wekelijks wel op vlaai getrakteerd. Helaas zijn deze nooit vegan, maar met een paar eenvoudige aanpassingen kan ik tegenwoordig ook weer genieten van een heerlijk puntje abrikozenvlaai. Ik gebruikte verse abrikozen die nu goed te verkrijgen zijn. Ik vind dit echt het lekkerst, maar vlaai gemaakt van gedroogde abrikozen is ook mogelijk. Als jullie hier ook graag het recept voor willen, laat dit dan weten in de comments dan kijk ik of ik deze ook kan posten. 

Aantal: 10-12 punten
Duur: 2 uur + afkoelen

Ingrediënten vulling:

  • 1 kg verse abrikozen
  • 1 liter water
  • 65 gram suiker
  • 1 el citroensap
  • 300 ml kookvocht van de abrikozen
  • 1 grote el maizena
  • 1-3 el suiker


Ingrediënten deeg:

  • 300 gram bloem
  • snufje zout
  • 7 gram instant gist
  • 25 gram vegan boter
  • 3 el olijfolie
  • 150 ml lauwwarme plantaardige melk
  • 2 el suiker

Ingrediënten samenstellen vlaai:

  • Paneermeel
  • Plantaardige melk
  • Parelsuiker (of in stukjes gehakte suikerklontjes)


Bereiding:

  1. Begin met de vulling. Breng 1 liter water aan de kook. Was de abrikozen, voeg toe aan het kokend water en kook 15 minuten. Giet af en bewaar 300 ml van het vocht. Laat de abrikozen even afkoelen en verwijder de pitten. Breng het bewaarde kookvocht weer aan de kook. Roer in een apart kommetje de maizena met 2 el water tot een gladde pap en voeg onder voortdurend roeren toe aan het kookvocht. Laat enkele minuten koken tot het vocht wat begint in te dikken. Haal de pan van het vuur, roer de abrikozen en suiker naar smaak door het vocht en laat een half uurtje staan. Ik gebruikte 1 el voor een friszure taart, voeg 2 of 3 el toe voor een wat zoetere eindresultaat. 
  2. Maak het deeg: Meng bloem, gist, zout en suiker in een grote kom. Voeg in kleine stukjes gesneden boter toe samen met de lauwwarme melk en de olie. Kneed in enkele minuten tot een glad beslag. Laat in een afgedekte kom 30 minuten rijzen. 
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Bekleed een vlaaivorm of springvorm met bakpapier, of vet deze goed in. 
  4. Rol 2/3 van het deeg uit tot een lap waarmee de hele bodem bedekt kan worden (ongeveer 32 cm). Bekleeg de vlaaivorm en verwijder het deeg dat over de randen uitsteekt. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi met paneermeel. 
  5. Verdeel de abrikozenvulling over de bodem. 
  6. Rol het overgebleven deeg uit en snijd hier repen van. Leg deze in een rasterpatroon over de vulling. Bestrijk met sojamelk en bestrooi met de parelsuiker. 
  7. Bak in het midden van de oven in 35-40 minuten gaar. 
  8. Haal uit de vorm en laat op een rekje volledig afkoelen. Ik vind het koud het lekkerst!

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden