Menu

Appel-rozijnenbroodjes

Zoals beloofd een recept met appel :). Ik moet mezelf er soms aan herinneren dat de herfst ons meer brengt dan enkel pompoen. Ook appels zijn op hun best deze maanden! En ze zijn zo veelzijdig. Eet ze als tussendoortje met een flinke lik pindakaas en kaneel, in appeltaart of appelflappen, in een salade of in lekkere broodjes! Deze broodjes hebben inmiddels al meerdere keren op tafel gestaan en zelfs mijn schoonouders kunnen ze erg waarderen. De broodjes zijn niet moeilijk om te maken en ideaal voor de lunch op een herfstige dag. Direct uit de oven lijkt het net appeltaart zo lekker. En je huis gaat er heerlijk van ruiken!

Aantal: 12 stuks
Duur: 2 uur

Ingredi├źnten:

  • 500 gram bloem of volkorenmeel
  • 7 gram instant gist
  • 25 gram suiker
  • 4 gram zout
  • 60 gram plantaardige boter + ongeveer 25 gram voor besmeren
  • 275-290 ml lauwwarme sojamelk (325-350 ml als je volkorenmeel gebruikt)
  • 4 el basterdsuiker
  • 2 el kaneel
  • 2-3 appels
  • 80 gram rozijnen


Methode:

  1. Meng bloem of meel met gist, suiker en zout. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg toe. Roer de sojamelk erdoor (afhankelijk van het bloem of meel dat je gebruikt) tot alle bloem goed is opgenomen. Het moet een redelijk plakkerig mengsel zijn, vooral niet te droog! Stort op een licht met bloem bekleed oppervlak en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed als je van een stukje deeg een vliesje kunt vormen dat niet scheurt. 
  2. Laat het deeg in een afgedekte kom 1-1,5 uur rijzen, tot verdubbeld in volume.  Snijd intussen de appels in kleine blokjes en laat de rozijnen gedurende 15 minuten wellen in heet water. Bekleed een vorm met bakpapier. 
  3. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 0,5 cm dik. Roer suiker en kaneel door elkaar. Besmeer het deeg met gesmolten boter en bestrooi met kaneelsuiker. Verdeel de appelstukjes en rozijnen gelijkmatig over het deeg. Rol het deel over de lange zijde op tot een rol. Snijd 12 gelijke plakken van het deeg. Verdeel over de vorm en laat afgedekt (bijvoorbeeld in een plastic zak) nog 30 minuten op een warme plek rijzen. 
  4. Verwarm, terwijl de broodjes rijzen, de oven voor tot 190 graden Celcius. 
  5. Bak de broodjes in 20-25 minuten gaar in het midden van de oven. Het hele huis zal naar appeltaart gaan ruiken! Ik vind ze onweerstaanbaar nog warm uit de oven. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden