Menu

Baklava taart

Als ik aan baklava denk, denk ik aan hele zoete, met suiker overgoten, krokante kleine hapjes met een vulling van noten. De paar keer dat ik baklava in Nederland proefde vond ik ze nooit heel speciaal, maar in Jordanië at ik echt de beste baklava op een marktje in Amman en sindsdien ben ik fan. Toen ik op Pinterest een baklava taart voorbij zag komen wist ik dan ook meteen dat ik mijn eigen versie moest maken. Ik probeerde de smaken van de baklava zoals ik ze at in Amman in een taartje te stoppen. Geen taartdeeg als korst dus, maar filodeeg met boter en specerijen. En natuurlijk noten als vulling. Verder koos ik voor een frangipane, maar dan wel met pistachnoten om zo dicht mogelijk bij de echte baklava te blijven. En ik serveerde hem met vanilleijs van Alpro. Dit toetje serveerde ik toen mijn ouders kwamen eten, en volgens mijn moeder is dit de beste taart die ze in jaren had geproefd! Deze taart zal dan ook zeker vaker op tafel komen!

Aantal: 8-10 stukken (springvorm 20 cm)
Duur: 70 minuten

Ingrediënten korst:

  • 5 vellen filodeeg
  • Ongeveer 50 gram gesmolten boter
  • 0,5 tl kaneel
  • 0,25 tl gemberpoeder


Ingrediënten notenvulling:

  • 75 gram pistachenoten
  • 75 gram pecannoten
  • (optioneel 75 gram suiker voor de echte zoetekauwen)
  • 75 gram suiker
  • 45 ml water
  • 90 ml maple syrup
  • Rasp van halve citroen
  • 1,5 el citroensap


Ingrediënten frangipane:

  • 125 gram pistachenoten
  • 60 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl arrowroot starch of maizena
  • 85 gram boter
  • 85 gram suiker
  • 1 el vanille
  • 100 gram appelmoes
  • 45 ml plantaardige melk


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Bekleed een springvorm van 20cm met bakpapier. 
  2. Haal de vellen filodeeg uit de vriezer, leg op het aanrecht en dek af met een vochtige handdoek. 
  3. Maak de frangipane: Klop boter en suiker met een mixer in enkele minuten romig. Roer er de appelmoes, plantaardige melk en vanille door. Maal de pistachenoten samen met de bloem, bakpoeder en arrowroot starch tot een meel in de keukenmachine. Roer het meel door het botermengsel en zet tot verder gebruik aan de kant. 
  4. Maak de notenvulling: Hak de noten grof. (Ik vond de taart zo zoet genoet. Mocht je een echte zoetekauw zijn, voeg dan 75 gram suiker toe aan de gehakte noten.) Voeg alle overige ingrediënten toe aan een pan en breng aan de kook. Laat 5-8 minuten koken tot 1/3 deel van het vocht is verdampt. Roer ongeveer 2/3 van de siroop door de noten, bewaar de overgebleven siroop voor het serveren. 
  5. Meng gesmolten boter met kaneel en gember. Bestrijk een vel filodeeg met boter en leg in de springvorm. Bestrijk een volgend vel met boter en plaats op het eerste vel in de springvorm. Herhaal dit met de overige vellen. 
  6. Verdeel het notenmengsel over de vellen filodeeg. Schep de frangipane bovenop en strijk tot een gladde bovenkant. Vouw eventuele uitstekende vellen filodeeg over de frangipane. 
  7. Bak in het midden van de oven in 40-45 minuten gaar. Serveer met de overgebleven siroop en eventueel Alpro vanilleijs. 

 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden