Menu

Bibimbap vegan style

Hallo :)

Jullie hebben inmiddels misschien wel door dat hier niet veel Hollandse kost wordt gegeten (iets wat mijn vriend nog wel eens jammer vindt). Natuurlijk eten we voor het gemak ook wel eens aardappeltjes met groenten en iets van een seitanworstje of een lekkere stampot, maar als ik de kans krijg experimeteer in het liefst met gerechten uit allerlei verschillende keukens. Na op mijn favoriete blog (halfbakedharvest,com) een aantal Koreaanse gerechten tegen te zijn gekomen, ben ik geïnspireerd geraakt en op zoek gegaan naar traditionele Koreaanse gerechten. Nu is de Koreaanse keuken niet bepaald vegan friendly, maar daar valt altijd wel een mouw aan te passen. Bibimbap is een bekend en populair Koreaans gerecht, meestal geserveerd met vlees en ei. Bibimbap betekent gemixte rijst of gemixte maaltijd en wordt opgediend als een kom warme rijst met een aantal geselecteerde groenten, vlees, gebakken ei, en gochunjang. Ik gaf er mijn eigen draai aan en maakte er gemarineerde tofu bij in plaats van het vlees en ei.

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden, hier in huis is het in ieder geval een hit!

Aantal: 2 personen
Duur: 25 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gram tofu
  • 2 el sojasaus of ketjap
  • 1 tl gochunjang
  • Optioneel 1 el maizena
  • 150 gram rijst
  • 250 gram champignons
  • 1 ui
  • Zout en peper
  • 3 mini paksoi of 2 kleine kropjes romaine sla
  • 2 handjes taugé
  • 2 lenteuitjes
  • Koreaans gedroogd zeewier (snack, te vinden in de Aziatische supermarkt, gebruik evt norivellen)

Bibimbap saus:

  • 2 el gochunjang
  • 1 el sesamolie
  • 1 el maple syrup
  • 1 el water
  • 1 el sesamzaad
  • 1 tl (sushi)azijn
  • 1 teentje geperste knoflook


Methode:

  1. Laat de tofu uitlekken en snijd in blokjes. Marineer de tofu in de ketjap en gochunjang voor minimaal 30 minuten, liefst langer. 
  2. Bij bereiding van de tofu in de oven: verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Rooster de tofu 25 minuten in de oven. 
  3. Bereid de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. 
  4. Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes. Bak de ui in een pan met olie glazig, ongeveer 5 minuten. Voeg de champignons en naar smaak zout en peper toe en roerbak tot het vrijgekomen vocht uit de champignons is verdampt. 
  5. Indien je de tofu in de pan bakt, verhit dan een koekenpan met twee lepels olie op het vuur. Hussel eventueel de maizena door de tofu. Roerbak de tofu in ongeveer 8 minuten goudbruin. 
  6. Bereid intussen de paksoi. Verhit een grilpan op het vuur (of gebruik de grillstand van de oven). Snijd de paksoi of de romaine sla door de midden, bestrijk met een laagje olie en laat 4-5 minuten grillen. Draai om en grill nog 2 minuten. 
  7. Maak de saus door alle ingrediënten te mengen. 
  8. In grote kommen of diepe borden, verdeel de rijst, de groenten en de tofu. Schep de gochunjang saus in het midden en bestrooi met sesamzaadjes en kleine stukjes gedroogde zeewier.. Enjoy!

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden