Menu

Bijna authentieke falafel

Falafel, ik ben er gek op en eet het dan ook regelmatig. Ik vind het erg leuk om te experimenteren met verschillende smaken en verschillende verstopte groenten, maar regelmatig moet ik denken aan de falafel die ik in Jordanië at. Zo lekker als daar heb ik ze nergens anders kunnen krijgen. Daarom ging ik op zoek naar hét recept voor de authentieke falafel en die heb ik gevonden. Deze falafel is goed van structuur en op smaak gebracht met knoflook, komijn, verse peterselie en koriander. Om de falafel nog wat gezonder en simpeler te houden, koos ik ervoor ze te bakken in plaats van te frituren. Minder authentiek, maar nog steeds heel erg lekker. Voel je vrij om de balletjes wel te frituren als je dat liever hebt. Frituur ze dan 3-5 minuten op 180 graden Celcius. Eet de falafel het liefst als onderdeel van een mezze met de beste hummus ooit, pita, baba ganoush en tabouleh en waan je in het Midden-Oosten. 

Aantal: ongeveer 24 stuks
Duur: 18 uur + 45 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gram gedroogde kikkererwten (mocht het echt niet anders kunnen, gebruik dan 3 blikken kikkererwten, maar pas op, de falafel wordt wat minder stevig)
  • 0,5 el baking soda
  • 15 gram peterselie, alleen de blaadjes
  • 15 gram koriander, alleen de blaadjes
  • 1 kleine ui, in kwarten
  • 4-5 teentjes knoflook
  • Goede snuf zout en peper naar smaak
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el korianderpoeder
  • 0,5 tl cayennepeper
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el sesamzaad
  • Olie voor bestrijken


Bereiding:

  1. Begin de dag van tevoren. Week de kikkererwten 18-24 uur in een pan met baking soda en ruim water. Giet de kikkererwten af. (Mocht je toch kikkererwten uit blik gebruiken, sla deze stap dan over.)
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  3. Voeg alle ingrediënten, behalve het sesamzaad en de olie toe aan een keukenmachine en pureer tot een goed gemengd deeg waar je makkelijk balletjes van kunt vormen. Helemaal glad pureren is niet nodig. 
  4. Voeg het sesamzaad toe aan de keukenmachine en pulseer nog kort tot de zaadjes goed door het deeg gemengd zijn. 
  5. Vorm balletjes ter grote van een golfbal en leg op de bakplaat. Besprenkel de falafel met olie en bak in het midden van de oven in 10-12 minuten krokant. 
  6. Serveer als onderdeel van een mezze, of op een pitabroodje met salade en tahinisaus. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden