Menu

Boerenkoolstampot met een Aziatische twist

Vroeger lustte ik echt geen boerenkool. Toen ik op scouting zat aten we iedere kerstviering boerenkoolstampot met worst. Ik kon hier zo van gruwelen. Gelukkig heb ik hele lieve ouders die mij dan thuis opwachtten met tomatensoep. Mijn aversie voor boerenkool is lang blijven hangen en een standaard boerenkoolstampot zul je mij ook niet snel zien klaarmaken. Maar dit is echt boerenkoolstampot 2.0! Allereerst gebruikte ik zoete aardappel en wortel in plaats van de gewone aardappel. Ten tweede roerbakte ik de boerenkool in plaats van deze stuk te koken. Verder bracht ik de stampot op smaak met ui, knoflook, gember, ketjap en sambal en tot slot serveerde ik de stampot met gezouten pinda's en gebakken uitjes in plaats van met rookworst. Zo creëer je heel eenvoudig een smakelijke variatie op de standaard Hollandse kost. 

Aantal: 2 personen
Duur: 30 minuten

Ingrediënten:

 • 500 gram zoete aardappel
 • 300 gram wortel
 • 300 gram fijngesneden boerenkool
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl gemberpoeder
 • 2 el ketjap
 • 1-2 tl sambal
 • 2 el seroendeng
 • Gezouten pinda's en gefrituurde uitjes


Bereiding:

 1. Breng een pan met water aan de kook. Snijd de wortel in dunne plakjes en snijd de zoete aardappel in blokken. Kook in ongeveer 15 minuten (afhankelijk van hoe grote stukken je gesneden hebt) gaar. 
 2. Verhit intussen een scheutje olie in een grote (wok)pan. Snipper de ui en snijd de teentjes knoflook fijn. Roerbak de uit en knoflook in ongeveer 5 minuten glazig. Voeg boerenkool toe en roerbak in ongeveer 10 minuten gaar. Roer ketjap, sambal en seroendeng door de boerenkool. 
 3. Giet de aardappelen en wortels af. Stamp tot een grove puree. Roer de boerenkool door de puree en breng eventueel verder op smaak met wat extra ketjap of sambal. 
 4. Serveer met gezouten pinda's en gefrituurde uitjes. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden