Menu

Chocolade-espressokoekjes

Ola!

Vandaag heb ik een heerlijk koekje om te delen met jullie. Deze koekjes bakte ik met mijn broertje. Vrijwel altijd als ik mijn broertje zie, gaan we samen bakken. Dat vinden we allebei erg leuk om te doen en op zijn woning zijn ze vaak ook erg blij met het resultaat. Als mijn broertje niet zelf alles opeet natuurlijk ;). Tijdens de intelligente lock down hebben we zelfs via FaceTime samen gebakken. Niet zo leuk als in het echt natuurlijk, maar toch best leuk om te doen. Meestal bakken we cupcakes, maar dit keer hadden we niet heel veel tijd, dus koos ik voor koekjes. Deze koekjes hebben een vulling van chocoladeganache, gemaakt van pure chocolade, cacao, boter en sojamelk. Plan dit goed met het bakken, want de ganache moet tussendoor opstijven in de vriezer! Het koekdeeg is eigenlijk heel eenvoudig: bloem, boter, suiker, wat vanille en een lepel baking soda. De balletjes ganache stop je rechtstreeks uit de vriezer in een balletje deeg en dan kun je de koekjes bakken. Voor een extra smaakbeleving bestrooi je de koekjes met espressozout. Kopje koffie met een koekje iemand?

Aantal: 14 grote koeken
Duur: 1,5-2 uur

Ingrediënten ganache:

 • 200 gram pure chocolade
 • 15 gram cacao
 • 1 tl espressopoeder
 • 150 ml sojamelk
 • 2 el gezouten boter
 • 1 tl vanille-essence


Ingrediënten deeg:

 • 200 gram plantaardige boter
 • 220 gram bruine basterdsuiker
 • 2 tl vanille-essence
 • 275 gram bloem
 • 1 tl baking soda
 • 1 tl grof zeezout gemengd met 1 tl espressopoeder


Bereiding:

 1. Start met het maken van de ganache. Smelt chocolade, sojamelk, vanille-essence en boter in een kommetje in de magnetron. Roer de cacaopoeder en espressopoeder door de chocolade. Laat een half uur opstijven in de vriezer. 
 2. Haal de ganache uit de vriezer. Rol 14 balletjes en leg deze opnieuw minimaal een half uur in de vriezer. 
 3. Maak het koekdeeg. Mix hiervoor de plantaardige boter met de suiker en vanille-essence romig (ongeveer 5 minuten). Voeg bloem en baking soda toe en mix tot een samenhangend deeg. 
 4. Nu maken we balletjes van het koekdeeg. Verdeel hiervoor het deeg in drie stukken. Van 1 stuk rol je 14 kleine balletjes deeg en van de overgebleven 2 stukken in totaal ook 14 grote balletjes deeg. 
 5. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier (of als je er maar 1 hebt gebruik je deze nog een keer).
 6. Haal de ganache uit de vriezer .Druk voorzichtig een balletje ganache in een groot balletje deeg.  Bedek de ganache met een klein balletje deeg en rol tussen je handen tot een gladde bal. Plaats op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit met de overige ganache en deeg. Laat flink wat ruimte tussen de balletjes op de bakplaat, ze lopen namelijk uit!
 7. Bak de koekjes 8 minuten in het midden van de oven. Haal de bakplaat uit de oven, tik er 3-4 keer mee op het aanrechtblad en plaats terug in de oven. Bak nog 4-5 minuten tot het koekdeeg gaar is. 
 8. Haal de bakplaat uit de oven en besprekel de koekjes met espresso-zeezout. Laat de koekjes minimaal 10 minuten op de bakplaat afkoelen, zo garen ze namelijk nog even door. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden