Menu

Hartige banketstaaf

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent heerlijk snoepen! Nu kan dat natuurlijk al sinds eind augustus, maar nu voelt het een soort legaal. Ik ben echt dol op kruidnoten en pepernoten en ben altijd te porren voor een stukje vegan chocoladeletter. Banketstaaf is iets wat ik eigenlijk nooit heel erg lekker heb gevonden, maar mijn vader is er dol op! Rond Sinterklaas en kerst komt hij geregeld thuis met een staaf of letter en die is dan binnen mum van tijd verdwenen. Ik vind een banketstaaf daarom ook wel echt bij deze tijd horen. Om er zelf ook van te kunnen genieten bedacht ik deze hartige variant met zuurkoolstamppot. In plakjes leuk om te serveren als hapje tijdens het uitpakken van de cadeautjes, maar ook als (onderdeel van) het diner zal deze hartige banketstaaf goed smaken. Hier is er in ieder geval met smaak van gegeten. 

Wat staat er bij jullie op tafel met Sinterklaas? En wat voor Sinterklaas- en kerstgerechtjes zouden jullie nog meer graag willen zien?

Aantal: 3 banketstaven
Duur: 75 minuten

Ingredi├źnten:

 • 1 rol vers bladerdeeg uit de koeling
 • 750 gram aardappel
 • 375 gram zuurkool
 • 2 vegan rookworsten
 • Scheut plantaardige melk
 • Zout en peper naar smaak


Bereiding:

 1. Schil de aardappel en snijd in stukken. Kook in ongeveer 15 minuten gaar.
 2. Stamp de aardappel met een flinke scheut plantaardige melk en zout en peper tot puree. 
 3. Roer zuurkool en in stukjes gesneden rookworsten door de puree, breng zo nodig verder op smaak en laat even afkoelen. 
 4. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
 5. Rol het bladerdeeg uit (meestal zal hier meteen bakpapier onder zitten). Snijd over de lange kant in 3 gelijke stukken. Verdeel een derde van de zuurkoolstampot  over het midden van het eerste stuk bladerdeeg en rol op. Plaats met de zoom naar beneden op het bakpapier. Herhaal met de andere twee stukken en plaats de staven op het bakpapier op de bakplaat.  
 6. Bestrijk de banketstaven met plantaardige melk. Bak in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar. Pas op dat ze niet te donker worden en dek zo nodig af met aluminiumfolie. 
 7. In plakjes lekker als hapje, of in stukken als (onderdeel van) de maaltijd. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden