Menu

Hartige havermout Sri Lankan style

Houden jullie ook zo van havermout? Ik in ieder geval wel! Ik ontbijt echt bijna iedere dag met overnight oats en ik vind het iedere keer echt weer lekker. Nu is het blijkbaar een trend geweest om hartige havermout te maken, maar deze is volledig langs me heen gegaan. Maar beter laat dan nooit!

Het klinkt misschien gek, hartige havermout, maar het is echt lekker! Veel landen ontbijten hartig en waarom zo'n hartig ontbijt dan niet combineren met heerlijk voedzame havermout? Als eerste poging maakte ik deze op Sri Lankaanse gerechten geïnspireerde havermout. Sinds mijn vakantie in Sri Lanka ben ik echt fan van deze keuken! De pittige, gekruide gerechten tillen de havermout echt naar een hoger niveau. En is een wat uitgebreid hartig ontbijt niet jouw ding, serveer het dan als lunch of diner.

Hebben jullie nog meer verzoeken voor hartige havermout combinaties? Laat dan een berichtje achter!

Aantal: 2 personen
Duur:  30 minuten

Ingrediënten seeni sambol:

  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 1 tl chilivlokken
  • 0,5 el suiker
  • 1 el tamarinde sap
  • 1 stuk kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 cardamon
  • 2 takjes curryblaadjes
  • olie
  • zout naar smaak

Ingrediënten havermout:

  • 1/3 geroosterde pompoen
  • 130 gram havermout
  • Ongeveer 0,5 l bouillon
  • Scheutje olie
  • 0,5 tl kurkuma
  • 0,5 el currypoeder
  • Snufje chilipoeder
  • 1 tl fenegriek


Ingrediënten pol sambol:

  • 6 el geraspte kokos
  • 1 teentje knoflook
  • 1 shalotje
  • paar snoeptomaatjes of 1/4 tomaat
  • halve limoen
  • 0,5 tl zout
  • 0,25 tl chilipoeder
     

Bereiding seeni sambol:

  1. Verhit een scheutje olie in de pan. Voeg het kaneelstokje, de kruidnagels, cardemon en curryblaadjes toe en bak gedurende 1-2 minuten tot je de specerijen begint te ruiken. 
  2. Voeg de gesnipperde ui toe en bak ongeveer 5 minuten tot de ui lichtjes bruin begint te worden. 
  3. Voeg tamarinde, suiker en chili toe en roer goed door. Bak nog 5-8 minuten tot de ui mooi bruin gekleurd is. 
  4. Verwijder de specerijen uit de seeni sambol.  

Bereiding havermout:

  1. Verhti een scheutje olie in een pan. Roerbak de fenegriek 1-2 minuten. Voeg kurkuma, currypoeder en chilipoeder toe en roer goed door. Voeg havermout en bouillon toe en roer tot alles goed gemengd is. 
  2. Kook de havermout onder regelmatig roeren in 5-10 minuten gaar (bij snel kokende havermout). Houd warm. 


Bereiding pol sambol:

  1. Snipper de ui zo fijn mogelijk. Pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg zout en chilipoeder toe en meng goed door. Snijd de tomaat zo fijn mogelijk en roer door het uienmengsel. 
  2. Voeg kokosrasp en limoensap toe. Meng met een vork of met je handen goed door waarbij je probeert alle sappen vrij te laten komen. 

Samenstelling:

  1. Verdeel de havermout over 2 kommetjes. Schep kokossambol en seeni sambol over de havermout. Snijd de geroosterde pompoen in blokjes en verdeel over de kommen. Eet smakelijk! 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden