Menu

Homemade seitan worstjes

Hallo allemaal :). Hebben jullie weleens seitan op? Voor ik plantaardig ging eten ik nog nooit, maar sindsdien is er een wereld voor me open gegaan. Seitan is echt een fantastische vleesvervanger. Seitan wordt gemaakt van tarwegluten en bevat dus geen soja. Het is wel even werk, maar met hetzelfde gemak maak je een berg worstjes en bewaar je ze in de vriezer voor later gebruik. Tarwegluten kun je niet zomaar in de supermarkt krijgen. Ik bestelde het op internet, www.de-zuidmolen.nl. Ook marmite zullen de meesten niet standaard in huis hebben, dit is Engels vegan broodbeleg van gistextract. Het geeft de worstjes echt een vlezige smaak, dus laat deze vooral niet weg! 

Aantal: 10 worstjes
Bereidingstijd:  75 minuten

Natte ingrediënten:

  • 290 ml hete groentebouillon
  • wat kokosolie om in te bakken
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 100 gram kikkererwten uit blik
  • 4 el tomatenpuree
  • 3 el Marmite
  • 2,5 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el cayennepeper
  • 1 el miso (of sojasaus)


Droge ingrediënten:

  • 270 gram tarwegluten
  • 50 gram kikkerwertenmeel
  • 2 el edelgistvlokken


Bereidingswijze:

  1. Verhit olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook in ongeveer 5 minuten glazig. Laat een paar minuten afkoelen.
  2. Voeg alle natte ingrediënten toe aan de blender en pureer glad. 
  3. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en roer tot alles goed gemengd is. 
  4. Kneed nu 10 minuten met je handen in de kom of op een schoon oppervlak. Als je een standmixer hebt kun je het mengsel ook 5-10 minuten in de standmixer met broodhaak kneden. Hoe steviger je kneedt, hoe vleziger de worstjes worden. 
  5. Breng een grote pan met water aan de kook. 
  6. Leg 10 stukken aluminiumfolie en bakpapier klaar. Verdeel de seitan in 10 gelijke stukken en rol er worstjes van. Rol de worstjes eerst in het bakpapier en daarna in het aluminiumfolie (als je liever geen aluminiumfolie gebruikt kun je dit ook weglaten en de worstjes in bakpapier en plasticfolie wikkelen). Draai de uiteinden goed dicht. 
  7. Leg de worstjes in de pan en laat 50 minuten met de deksel op de pan zachtjes garen. Het water mag niet koken. 
  8. Controleer na 50 minuten of de worstjes stevig aanvoelen. Zo niet, laat ze dan nog 10 minuten langer in het water garen. Bewaar de worstjes tot gebruik in de koelkast of vriezer. 
  9. Bak de worstjes voor gebruik af in de pan of rooster ze onder de grill.

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden