Menu

Knoopbroodjes met tahin en pekmez

Vandaag deel ik weer een broodrecept met jullie, dit keer met een Turkse twist. Ik wilde de gedraaide broodjes met jam maken van Xandrabaktbrood.nl, maar met een andere vulling dan jam. Tijdens het boodschappen doen in de Turkse supermarkt zag ik naast de potten tahin, ook potten pekmez staan. De combinatie hiervan, welke in Turkije vaak door kinderen op brood wordt gegeten, leek me perfect voor dit geknoopte broodje! Pekmez is een Turkse fruitsiroop die over het algemeen gemaakt wordt van druiven. Traditioneel wordt pekmez in de herfst gemaakt als het fruit op zijn rijpst is. Doordat het sap van de vruchten wordt ingekookt krijgt het zijn karakteristieke donkere kleur en smaak. Je koopt het in de Turkse supermarkt, of in sommige grotere supermarkten zoals de Albert Heijn XL. Wees vooral royaal met de tahin, dan zijn de broodjes op zijn lekkerst. Kun je geen pekmez vinden, probeer dan appelstroop. Of maak er pindakaas en jam broodjes van, dat zal ook vast heel lekker zijn! Wij aten ze tijdens een zonnige picknick in Cadier en Keer, de broodjes zijn ideaal om mee te nemen.

Duur: 2,5 uur
Aantal: 8 broodjes

Ingrediënten:

 • 500 gram volkorenbloem
 • 7 gram instantgist
 • 8 gram zout
 • 20 gram suiker
 • 350-360 gram plantaardige melk, lauwwarm
 • 40 gram plantaardige boter, op kamertemperatuur


Methode:

 1. Meng bloem, gist, zout en suiker in een grote kom. Voeg 350 gram lauwwarme plantaardige melk toe en roer met een houten lepel goed door tot er geen droge bloem meer zichtbaar is. Als het deeg te droog is kun je de rest van de plantaardige melk ook toevoegen. 
 2. Stort het deeg op een licht bebloemd oppervlak en kneed 5-6 minuten stevig door. Voeg de in kleine stukjes gesneden boter toe en kneed deze door het deeg. Het deeg zal nu plakkerig worden, maar voeg niet teveel bloem toe! Kneed nog 5-6 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed als je er een dun vliesje van kunt trekken dat niet scheurt. 
 3. Vorm een bal van het deeg en leg in een met olie ingesmeerde kom. Draai het deeg rond zodat het overal met olie is bedekt, dit voorkomt uitdroging. 
 4. Laat het deeg 45 minuten op kamertemperatuur rijzen. 
 5. Verdeel het deeg in 24 gelijke bolletjes (weeg dit af!). Neem telkens 3 bolletjes en bedek de overgebleven bolletjes met een schone theedoek. Rol de bolletjes uit tot gelijke ovaaltjes van ongeveer 11 cm lang. Besmeer 1 stukje met (een royale laag) tahin en 1 met een laagje pekmez. Stapel de 3 lapjes bovenop elkaar, met het onbesmeerde lapje bovenop. Maak een snee in de lengte in het midden van het deeg, zonder de uiteinden door te snijden!!! Haal de punt aan één kant van het deeg voorzichtig door het gat heen om de knoop te vormen. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal tot je 8 broodjes hebt gevormd. 
 6. Dek de bakplaat af met een stuk plastic (of stop in een grote plastic zak) en laat nog 25 minuten rijzen. De broodjes zullen nu ongeveer in volume verdubbelen. 
 7. Verwarm terwijl de broodjes rijzen de oven voor op 180 graden Celcius. 
 8. Bak de broodjes in 16-18 minuten in het midden van de oven gaar. Laat afkoelen en geniet!


Gebaseerd op het recept voor gedraaide zachte broodjes van xandrabaktbrood.nl

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden