Menu

Kookboeken review: Flavour van Yotam Ottolenghi

Mijn eerste kookboeken review! En meteen een hele mooie. Ik kocht namelijk Flavour van Yotam Ottolenghi. Ik had al een boek van Yotam Ottolenghi in de kast staan, maar toen ik Flavour tegenkwam in de boekwinkel en er even doorheen bladerde kon ik hem echt niet laten staan. Yotam Ottolenghi is echt de koning van de groentengerechten en Flavour is hierbij geen uitzondering. Het boek is niet veganistisch, maar wel volledig vegetarisch en er staan genoeg vegan recepten in. Ook is een deel van de vegetarische gerechten met een paar simpele aanpassingen ook vegan te maken. 

Ik heb inmiddels een aantal gerechten uit Flavour gemaakt en ik wil er eentje met jullie delen. Dit is het recept voor gevulde auberginerolletjes in kokos-dal. Geen vegan gerecht, maar met een paar kleine aanpassingen vegan en ook zijn nu alle ingrediënten gewoon te vinden in de supermarkt. Dat is namelijk denk ik het enige nadeel aan dit boek, voor een deel van de gerechten zul je echt naar een grote Aziatische supermarkt moeten. Maar persoonlijk vind ik dat het wel waard. 

Aantal: 4 personen
Duur: 1 uur

Ingrediënten:

  • 3 grote aubergines, in de lengte in dunne plakken gesneden (in totaal 18 plakken)
  • 3 el olijfolie
  • 250 gram tofu, in kleine stukjes gebrokkeld
  • 1 limoenen, in totaal 1 tl rasp en 1 el sap
  • 6 el mangochutney
  • 5 gram koriander
  • 100 gram grote spinaziebladeren, steeltjes verwijderd

Ingrediënten kokos-dal:

  • 2 el olijfolie
  • 5 banaansjalotten, fijngesneden
  • 3 cm gember, geschild en geraspt
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 0,5 tl kurkuma
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl tomatenpuree
  • 100 gram gedroogde rode linzen
  • 400 ml kokosmelk


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  2. Schep de plakken aubergine om met 3 el olijfolie, 0,5 tl zout en een flinke snuf versgedraaide peper. Verdeel de plakken over (twee) bakplaten en bak in 25 minuten goudbruin. Draai de plakken halverwege de oventijd om. 
  3. Zet voor de kokos-dal een grote pan met 2 el olijfolie op halfhoog vuur. Voeg als de olie heet is de gesnipperde shalot toe en bak ze in 8 minuten goudbruin. Doe de gember, de heflt van de chilipeper en bak alles 2 minuten mee. Voeg specerijen, tomatenpuree en linzen toe aan de pan. Roerbak 1 minuut, voeg de kokosmelk, 600 ml water en 0,75 tl zout toe. Breng alles aan de kook, zet het vuur lager en laat 20 minuten sudderen tot de linzen gaar zijn en de saus gebonden is. 
  4. Stort de dal in een middelgrote ovenschaal en zet opzij. 
  5. Meng de gebrokkende tofu met limoenrasp, mangochutney, 1 el limoensap, koriander en een snufje zout. 
  6. Leg een blad spinazie op elke plak aubergine. Schep op het midden een lepel tofumengsel en rol de aubergine vanaf het smalle uiteinde naar het dikkere deel op, zodat de vulling stevig is ingesloten. Leg de auberginerolletjes met de naad onder in de linzensaus. Maak op dezelfde manier rolletjes van de overige aubergineplakken. Uiteindelijk moeten er 18 rolletjes dicht op elkaar in de saus liggen. Druk de rolletjes heel rustig dieper in de saus, maar niet zo diep dat ze helemaal onder staan, en bak ze 15-20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en de saus borrelt. Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten. 
  7. Serveer met rijst en extra mangochutney. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden