Menu

Kruidige vruchtenbollen

Iedere keer dat ik bij de bakker of de broodafdeling van de supermarkt ben kijk ik verlekkerd naar alle muesli-, vruchten- en krentenbollen, maar helaas, nooit zijn ze vegan. Ik vind dit zo jammer, ik kan soms zo'n zin hebben in een lekkere krentenbol en dan stiekem het liefst met boter en kaas! Maar ik kies er heel bewust voor dit niet meer te eten en een plantaardig eetpatroon te volgen. Hiermee hoop ik de wereld een stukje dierenleed en milieubelasting te besparen. Maar dat betekent niet dat ik niet ook wil genieten van lekkere broodjes. Daarom bakte ik deze versie van een vruchtenbol met rozijnen en gedroogde abrikozen. Om de bol extra lekker en kruidig te maken voegde ik kaneel, speculaaskruiden en sinaasappelrasp en -sap toe. Het resultaat mag er zijn! Heerlijke zachte, zoete, kruidige bollen bomvol rozijnen en abrikoos. De geur van de versgebakken bollen is onweerstaanbaar, dus bak er een paar extra, voor je het weet zijn ze verdwenen!  

Aantal: 12 stuks
Duur: 3-3,5 uur

Ingredi├źnten:

  • 400 gram volkoren meel
  • 100 gram wit tarwebloem
  • 75 gram suiker
  • 2 volle tl kaneel
  • 2 volle tl speculaaskruiden
  • 1 tl zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 10 gram gist
  • 60 gram plantaardige boter
  • sap van 1 sinaasappel, aangevuld met sojamelk tot totaal van 350 ml
  • 125 gram rozijnen
  • 125 gram gedroogde vruchten (ik gebruikte abrikozen, maar ander gedroogd fruit is ook lekker)
  • Maple syrup voor bestrijken


Bereiding:

  1. Snijd het gedroogde fruit in kleine stukjes en laat samen met de rozijnen 15 minuten wellen in warm water. Laat goed uitlekken. 
  2. Rasp de sinaasappel en pers hem uit. Giet het sap in een maatbeker en vul aan met sojamelk tot een totaal van 350 ml. Verwarm dit lichtjes in de magnetron tot lauwwarm. Het zal een beetje gaan schiften, dit is niet erg. 
  3. Roer in een grote kom volkoren meel, bloem, gist, suiker, zout, kaneel, speculaaskruiden en sinaasappelrasp goed door elkaar. Snijd de boter in hele kleine blokjes en voeg toe. Roer met een houten lepel de lauwwarme vloeistof door het meel tot al het vocht is opgenomen .
  4. Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed tot een glad deeg. Dit zal 10 tot 15 minuten duren. Het deeg is vrij nat, voeg zo nodig een klein beetje extra bloem toe, maar niet te veel! 
  5. Als het deeg soepel is en je er een vliesje van kunt trekken is het tijd om de rozijnen en gedroogd fruit toe te voegen. Druk het deeg uit tot een rechthoek, schep de rozijnen en gedroogde vruchten erop en vouw dubbel. Kneed voorzichtig tot alle vruchten goed verspreid in het deeg zitten. 
  6. Leg het deeg in een ingevette kom en laat het deeg afgedekt op een warme plaats 1-1,5 uur rijzen tot het deeg is verdubbeld in volume. 
  7. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Rol er bollen van en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat zo'n 1,5 cm tussen de broodjes over, de broodjes zullen tijdens het rijzen en het bakken tegen elkaar aan plakken. Laat de broodjes in een grote plastic zak nog 45-60 minuten rijzen. 
  8. Verwarm tijdens de laatste rijs de oven voor op 200 graden Celcius. Bak de broodjes, als ze goed gerezen zijn, in 25 minuten gaar. Bestrijk direct na het bakken met een beetje maple syrup voor een mooie glans. 
     

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden