Menu

Lasagne met pompoen en ricotta van tofu

Stiekem houd ik wel van de herfst. Natuurlijk, ik baal er echt van als ik tijdens het fietsen word overvallen door een regenbui en tot op mijn ondergoed doorweekt thuiskom, maar de herfst heeft ook echt iets gezelligs. Wandelen in het bos is prachtig met alle kleuren aan de bomen en vrijwel iedere grote paddenstoel die ik tegenkom gaat op de foto. En dan na een lekker lange wandeling thuis genieten van een kopje warme thee met appeltaart, echt mijn ideale zondag. Aan die appels besteed ik nog wel minimaal één ander recept deze herfst, maar eerst nog een recept met pompoen!

Deze lasagne maakte ik voor mijn schoonouders. Mijn schoonmoeder vond hem erg lekker, mijn schoonvader heeft wijselijk zijn mond gehouden ;). Maar ja, dat is dan ook wel een echte boer. Ik vond hem in ieder geval wel erg geslaagd en wil hem graag met jullie delen. De saus bestaat uit pompoen, knoflook, edelgistvlokken en amandelmelk. De 'kaas' is een ricotta van tofu met edelgistvlokken, miso en limoensap en wordt gemengd met geroerbakte spinazie. Probeer jij deze lasagne ook? Laat dan hieronder een berichtje achter. 

Aantal: 4 personen
Duur: 1,5 uur

Ingrediënten:

  • 1 pompoen (ongeveer 1,2 kilo)
  • 1 + 1ui
  • 2 + 2 + 2 teentjes knoflook
  • 500 gr tofu
  • Sap van 1 limoen
  • 4 + 2 el edelgistvlokken
  • 2 el miso
  • 200 gr spinazie
  • 200 ml ongezoete amandelmelk of havermelk
  • Flinke snuf zout
  • 1 pak volkoren lasagne bladen


Methode:

  1. Begin met het bereiden van de pompoen. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Snijd de pompoen in kwarten en verwijder de zaden. Rooster de pompoen in ongeveer 40 minuten gaar. Laat de oven aan. 
  2. Maak de 'ricotta'. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Snipper 1 ui en bak in ongeveer 5 minuten glazig. Pers twee teentjes knoflook uit boven de pan en roerbak nog 1 minuut mee. Schep in de kom van de keukenmachine. Voeg de uitgelekte tofu, limoensap, 4 el edelgistvlokken, 2 el miso en een flinke snuf zout toe. Pureer glad. 
  3. Snipper nog een ui en roerbak weer in een klein scheutje olie glazig. Pers er 2 teentjes knoflook boven uit en roerbak nog 1 minuut mee. Voeg de spinazie in delen toe aan de pan en bak tot alle spinazie geslonken is. Laat de spinazie uitlekken en voeg toe aan het ricottamengsel. 
  4. Als de pompoen gaar en een klein beetje afgekoeld is maak je de saus. Pureer hiervoor de pompoen met 2 teentjes knoflook en 2 el edelgistvlokken, 200 ml amandelmelk en een snuf zout. 
  5. Vet een ovenschaal in. Begin met een laagje pompoensaus en verdeel hier een laagje lasagnevellen over. Giet een klein beetje water over de lasagnebladen om te zorgen dat ze goed garen. Verdeel hier een laag ricotta en vervolgens een laag pompoensaus over. Dek weer af met lasagnebladen en een scheut water. Maak zo nog 1 laag. Eindig met een laagje pompoensaus. 
  6. Bak de lasagne in 35 minuten gaar. Laat nog 10 minuten staan voor het aansnijden. Lekker met een groene salade of chiabatta met plantaardige kruidenboter. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden