Menu

Rabarber-appel vlaai

Hallo allemaal! 

Ik heb al een aantal weken verlekkerd gekeken naar de stengels rabarber in de winkel, maar ze niet gekocht. Vorige week heb ik toch een bos meegenomen en wat heb ik spijt dat ik dat niet eerder heb gedaan! Ik was vergeten hoe lekker ik rabarber eigenlijk vind. Thuis aten wij het eigenlijk nooit, maar ik geloof dat mijn oma het weleens klaarmaakte. Ik kan het me niet helemaal goed herinneren, maar ik denk dat het rabarbercompote was. Wat ik me wel nog goed herinner is dat ik het heel erg lekker vond! Een paar jaar geleden maakte ik opnieuw kennis met rabarber bij mijn schoonouders thuis. Zij hebben rabarber in de moestuin staan en bij het avondeten verscheen er af en toe rabarbercompote op tafel. Ik heb dat jaar zelf een paar keer rabarber klaar gemaakt, maar helaas ben ik mijn liefde voor rabarber daarna een beetje vergeten. Tot nu! Deze vlaai is echt mijn nieuwe lievelingstaart. Het zure van de rabarber past perfect bij de zoete appels. En de crumbles maken de vlaai helemaal af. Hmmmm gelukkig heb ik nog een stukje voor vanavond!

 

Aantal: 12 punten
Duur: 1,5 uur

Ingredi├źnten:

 • 500 gram rabarber
 • 400 gram appels (ik gebruikte Kanzi appels)
 • 50-100 gram suiker (ik vond 50 gram zoet genoeg)
 • Scheutje water
 • 200 gram bloem
 • 7 gram instant gist
 • snufje zout
 • 30 gram plantaardige boter
 • 110-120 ml lauwwarme plantaardige melk
 • paar lepels paneermeel
 • 90 gram boter
 • 75 gram suiker
 • 75 gram havermout
 • 75 gram bloem


Methode:

 1. Maak de vulling: was de rabarber snijd in dunne plakjes. Was de appels en snijd in kleine blokjes. Breng met een scheutje water en de suiker aan de kook. 50 gram suiker geeft een lekker frisse vlaai, voeg voor een zoetere vlaai was extra suiker toe. Laat ongeveer 8 minuten koken. 
 2. Maak het deeg: meng de bloem met het gist en het zout. Snijdt de boter in kleine blokjes en voeg toe. Roer er de lauwe plantaardige melk doorheen tot alles goed opgenomen is. Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed enkele minuten tot een soepel deegje. Laat in een met een theedoek afgedekte kom 30 minuten rijzen. 
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Vet een vlaaivorm (of springvorm) in met olie. Ik vind het altijd fijn om ook de bodem nog te bekleden met bakpapier. 
 4. Maak de crumble: wrijf de boter, suiker, havermout en bloem tussen je vingertoppen tot er kruimels ontstaan. 
 5. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5mm dik. Bekleed hiermee de vlaaivorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi met een laagje paneermeel. Voeg het rabarber-appel mengsel toe, verdeel goed over de bodem en bestrooi met de cumble.
 6. Bak de vlaai in het midden van de oven in 35-40 minuten gaar. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden