Menu

Rabarber-gember brood

Hallo allemaal,

Hoewel het rabarberseizoen ten einde loopt (of eigenlijk al is) wil ik op de valreep toch nog een recept met rabarber met jullie delen. Zijn jullie de rabarber al zat of kunnen jullie er net als ik ook geen genoeg van krijgen? Ik ben nog aan het experimenteren met een ander tussendoortje, maar ik zal wachten tot volgend jaar ;). Dit brood bakte ik voor een picknick op de Sint Pieter.  Liggend op een kleedje met het zonnetje in je gezicht smaakt dit brood nog lekkerder. Hopelijk wordt het deze zomer nog vaker zulk lekker weer! 

Aantal: 10-12 plakken
Duur: 3 uur

Ingredi├źnten:

  • 300 gram (volkoren)bloem
  • 5 gram gist
  • Snufje zout
  • 12 gram kokosolie
  • 1 el maple syrup
  • 200-220 ml lauwwarme plantaardige melk
  • 300 gram rabarber
  • 3 el maple syrup of siroop van de stem gember
  • 3-4 stuks stemgember, fijngesneden


Methode:

  1. Meng in een grote kom bloem, gist en snufje zout. Voeg maple syrup, 200 ml plantaardige melk en kokosolie toe en roer goed door met een houten lepel tot al het vocht is opgenomen. Voeg indien nodig wat extra plantaardige melk toe. Stort op een licht bebloemd oppervlak en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed als je er een vliesje van kunt trekken. 
  2. Vet een kom in met olie, leg het deeg erin en draai tot het deeg volledig met olie is bedekt. Dek af met een deksel of schone theedoek en laat 1 uur rijzen, of tot verdubbeld in volume. 
  3. Maak intussen de vulling: Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Snijd 220 gram rabarber in stukken van 2-3 cm lang. Meng met de maple syrup of siroop van de stem gember. Rooster in de oven in ongeveer 10 minuten zacht. Pureer in blender of keukenmachine. Snijd de overgebleven rabarber in hele dunne plakjes. 
  4. Als het deeg verdubbeld is in volume, stort het op een licht bebloemd oppervlak en rol uit tot een rechthoek van ongeveer 5 mm dik. Besmeer met een laagje rabarberpuree en verdeel de fijngesneden stem gember en dunne plakjes rabarber gelijkmatig over het deeg.
  5. Rol het deeg over de lange zijde op tot een rol. Snijd de rol in de lengte doormidden. Leg de ene helft in de vorm van een X over de andere helft. Draai de helften om elkaar heen waarbij je ervoor zorgt dat de kant van de vulling naar buiten blijft wijzen. Plaats voorzichtig in een goed geoliede of met bakpapier beklede brood of cakevorm. 
  6. Laat het deeg afgedekt nog 1 uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden Celcius. 
  7. Bak het brood in ongeveer 40-45 minuten gaar in het midden van de oven. Laat volledig afkoelen alvorens aan te snijden. Op kamertemperatuur of iets gekoeld het lekkerst!

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden