Menu

Tarte tartin met tomaatjes en maïs

Op de valreep wil ik nog een heerlijk zomers gerecht met jullie delen, die ook de rest van het jaar makkelijk te maken is. Ik had al langer het idee in mijn hoofd om een tarte tartin te maken, maar hoe precies wist ik nog niet. Een tarte tartin met fruit is natuurlijk klassiek, maar een hartige variant leek me ook heel erg lekker. Nadat ik op een website een plaattaart met tomaatjes tegenkwam wist ik wat mijn hartige tarte tartin moest worden: met tomaatjes! Tijdens mijn boodschappenrondje op de markt kwam ik verse maïskolven tegen en die kon ik ook niet laten liggen. Ik vind maïs echt heerlijk en je maakt me echt blij met een gegrilde maïskolf om lekker van te kluiven. En zo ontstond deze tarte tartin met maïs en tomaatjes. 

Je begint met het maken van de saus van suiker, boter en balsamicoazijn. Daar verdeel je de tomaatjes en maïs overheen. Ik gebruikte een koekenpan die ook in de oven kan, als je deze niet hebt kun je de saus overscheppen in een ovenschaal. Voor de deegbodem koos ik voor de gemakkelijke weg en gebruikte vers bladerdeeg van de Albert Heijn. Deze is helemaal vegan! Ideaal als je niet te lang in de keuken wilt staan. Het deeg over de vulling draperen, instoppen in de hoekjes en afbakken maar! Zo simpel kan lekker eten zijn :)

Aantal: 3 personen als diner
Duur: 45 minuten

Ingrediënten:

 • 25 gram plantaardige boter
 • 25 gram suiker
 • 2 el balsamicoazijn
 • 0,5 tl gedroogde tijm
 • 0,5 tl gedroogde oregano
 • 2 teentjes knoflook
 • 650 gram goede kwaliteit tomaatjes
 • 1 maïskolf (of 1 blikje maïs)
 • 1 rol vegan bladerdeeg
 • Paar blaadjes basilicum
 • 2 el kappertjes


Methode:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Kook de maïskolf in 8-10 minuten gaar. 
 2. Verhit een ovenvaste pan op het vuur en smelt de boter (of gebruik een gewone koekenpan en giet straks de saus over in een ovenvorm). Als de boter is gesmolten roer je de suiker en balsamicoazijn erdoor. Breng aan de kook en laat in ongeveer 5 minuutjes rustig karamelliseren. Roer de tijm, oregano en geperste knoflookteentjes door de saus en haal van het vuur. 
 3. Snijd de tomaatjes in de lengte door de midden. Snijd de maïskorrels van de kolf of laat het blikje maïs uitlekken. Verdeel de tomaatjes met de snijkant naar boven over de pan en strooi de maïs ertussen. Beleg met het bladerdeeg, snijd overtollige stukken af en vouw de randjes naar beneden de vorm in. 
 4. Bak in de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin. Nu moet de taart omgekeerd worden. Leg hiervoor een bord of snijplank op het bladerdeeg en draai voorzichtig om. Vang als de taart bijna helemaal gedraaid is het eventuele weglopende vocht op in een kommetje.
 5. Verdeel de blaadjes basilicum, de kappertjes en eventueel wat opgevangen saus over de taart. Eet smakelijk!

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden