Menu

Vegan bietenrisotto met 'speckjes'

Bietenrisotto, één van de eerste gerechten die ik met regelmaat zelf kookte toen ik nog thuis woonde. Met gebakken ui, spekjes en kippenbouillon. Sinds ik veganistisch ben gaan eten heb ik bijna geen risotto meer op. Jammer, want het is echt ultiem comfort food. Ik moest na een gesprek met een vriendin (over eten uiteraard ;)) weer denken aan deze risotto. Want zo moeilijk kon het toch niet zijn om een vegan bietenrisotto te maken? En dat klopt, deze risotto is zeker niet ingewikkelder dan de niet-vegan variant! Ik gebruikte plantaardige speckjes van Vivera, stiekem vind ik deze echt heel lekker. Zo smaakt de risotto net als vroeger! Hmmmm, doe mij nu nog maar een bordje.

Aantal: 2 personen
Duur: 30 minuten

Ingrediënten:

  • 2 el olie
  • 1 grote ui
  • 200 gram champignons
  • 1 pakje plantaardige speckjes
  • 200 gram arborio rijst
  • Ongeveer 750 ml groentenbouillon
  • 500 gram voorgekookte bieten
  • Vegan parmesaan of edelgistvlokken voor het serveren


Methode:

  1. Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes. Verhit de bouillon en zorg dat deze tegen de kook blijft. 
  2. Verhit de olie in een ruime pan. Fruit de ui glazig en voeg dan de champignons toe en de speckjes toe en roerbak tot het vocht van de champignons grotendeels verdampt is. 
  3. Voeg de ongekookte rijst toe en roer goed door tot de rijstkorrels glanzen van de olie.
  4. Voeg 1 grote soeplepel bouillon toe aan de rijst tot de rijst net onder staat. Roer met een houten lepe door tot de bouillon bijna volledig is opgenomen. Herhaal deze stappen tot de risotto plakkerig en zacht is, met nog een lichte bite aan de binnenkant. Dit duurt ongeveer 25-30 minuten. 
  5. Rasp in de tussentijd de bieten. Voeg vlak voordat de risotto perfect gaar is de geraspte bieten toe en warm even mee. 
  6. Serveer met vegan parmesaanse kaas of edelgistvlokken.

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden