Menu

Vegan 'meat'loaf met linzen

Ik heb de afgelopen dagen al twee voorgerechten met jullie gedeeld, nu is het tijd voor een lekker hoofdgerecht! Ik twijfelde tussen seitan roast en een 'meat'loaf, maar de meatloaf was een stuk minder werk. En de meesten van jullie hebben genoeg te doen rondom de feestdagen neem ik aan ;). Daarom bij deze het recept voor een vegan 'meat'loaf. Ik serveerde hem met bloemkoolpuree en rode kool, maar deze combinatie viel een beetje tegen. Mijn suggestie? Aardappelpuree of aardappelkroketjes en geroosterde spruiten. En misschien nog een cranberrysaus om het af te maken. Deze saus van itdoesnttastelikechicken.com lijkt me erg lekker: https://itdoesnttastelikechicken.com/the-best-easy-vegan-cranberry-sauce/ . Wat je ook voor bijgerechten kiest, maak de 'meat'loaf erbij want die is echt erg lekker!

Oh ja, en voor degenen onder ons die geen champignons eten, vervang deze door een cup extra linzen.

Aantal: 6 plakken
Bereidingstijd: 30 minuten voorbereiding, 70 minuten bakken, 15-30 minuten laten rusten

Ingredi├źnten:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 200 gram rode linzen (gekookt)
  • 200 gram groene linzen (gekookt)
  • 200 gram champignons
  • 2 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels Marmite
  • 8 eetlepels gemalen lijnzaad
  • 80 gram havermout
  • 100 gram gedroogde cranberries
  • Halve geraspte appel
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • 250 gram diepvries cranberries
  • 4 eetlepels suiker


Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
  2. Kook de linzen gaar volgens aanwijzingen op de verpakking (gebruik ongeveer 100 gram gedroogde linzen om 200 gram gekookt te krijgen). 
  3. Breng in een kleine pan de cranberries en de suiker aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken.
  4. Snijdt de champignons en kleine stukjes. Verhit olie in een koekenpan. Fruit de ui in ongeveer 5 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en roerbak 1 minuut mee. Voeg de champingnons toe en bak tot al het vocht is verdampt. 
  5. Breng het champignonmengsel op smaak met ketjap, Marmite, zout, peper, tijm en salie. 
  6. Meng de linzen met het champignonmengsel. Roer er de havermout, lijnzaad, appel en gedroogde cranberries door.  Kneed even door met je handen.
  7. Verspreid de cranberries over de bodem van de cakevorm. Druk het linzenmengsel stevig bovenop de cranberries. Zorg ervoor dat het mengsel gelijkmatig wordt verdeeld. 
  8. Bak in 60-70 minuten gaar. Laat nog 15-30 minuten rusten voor je de loaf aansnijdt. Makkelijk van te voren te bereiden en voor het serveren in de oven op te warmen. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden