Menu

Vegan mokkataart met nougatine

Oh jongens, dit is echt jeugdsentiment! Toen ik klein was maakte mijn moeder voor iedere verjaardag zelf mokkataart. Ik vond dit zo ontzettend lekker! Destijds haalden we een klein buisje met mokkaextract van dr Oetker, maar op een gegeven moment zijn deze uit de productie genomen en heeft mijn moeder geen mokkataart meer gemaakt. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om zonder zo'n flesje lekkere mokkataart te maken. Voor kerst besloten we dan ook om dit te gaan proberen. Nu wel vegan uiteraard en met zelfgemaakte nougatine in plaats van de vertrouwde hagelslag. 

Aantal: 12-16 stukken
Bereidingstijd: 1 uur plus tijd om af te koelen

Ingredienten voor de taart:

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • snufje zout
  • 350 gram suiker
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 1 eetlepel vanilleessence
  • 450 ml plantaardige melk +50 ml voor de chocoladelaag
  • 50 gram cacaopoeder


Ingredienten voor de creme:

  • 250 gram Blueband
  • 250 gram poedersuiker
  • 50 ml koud water
  • 2 eetlepes poeder voor oplosespresso

Ingredienten nougatine:

  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram suiker
  • 30 ml water


Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Vet 2 springvormen in van 24 cm. Bedek de bodem van de springvormen met bakpapier.
  2. Rooster de hazelnoten 8 minuten. Laat de oven aan. 
  3. Meng de bloem, suiker, zout en bakpoeder in een grote beslagkom. Voeg de vanilleessence, plantaardige melk en olie toe en roer met een garde tot alle bloem is opgenomen. 
  4. Verdeel het beslag in twee delen. Voeg aan de ene helft de cacaopoeder en 50 ml plantaardige melk toe en meng weer goed door. 
  5. Schep de ene helft van het beslag in de eerste springvorm en de andere helft in de tweede springvorm. Bak 35-40 minuten, tot een sateprikker er schoon uitkomt. Laat de cakes afkoelen. 
  6. Maak in de tussentijd de nougatine. Breng de suiker en het water in een klein steelpannetje aan de kook. Blijf verhitten tot de suiker een goudbruine karamel geworden is. Roer niet door! De suiker zal dan namelijk gaan kristalliseren. Het duurt wel een minuut of 10 tot de karamel klaar is, maar blijf er bij en houd het goed in de gaten want het is snel verbrand en onbruikbaar. Roer de hazelnoten door de karamel en stort op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afkoelen. Breek de gekaramelliseerde noten in stukken en hak (met behulp van een keukenmachine) tot kleine stukjes. 
  7. Maak dan de mokkacreme. Meng de oplosespresso met het water. Mix de boter met de helft van de suiker luchtig. Voeg dan de koffie en de rest van de poedersuiker toe en mix nog enkele minuten door tot een luchtige creme. 
  8. Als de cakes zijn afgekoeld is het tijd voor de afwerking. Snijd een stukje van de bolle bovenkant van de cakes af en draai de cakes om. Smeer een laagje mokkacreme op de onderste laag cake en plaats de tweede cake er bovenop. Besmeer de randen met creme. Verdeel dan de nougatine over een bord, pak de taart tussen twee handen en rol de met mokkacreme besmeerde zijkanten van de taart door de nougatine. Besmeer vervolgens de bovenkant van de taart met creme (laat een klein beetje creme over om toefjes van te spuiten). Strooi wat nougatine over de bovenkant van de taart en spuit toefjes van de resterende mokkacreme. En dan smullen maar!