Menu

Vegan pestobrood

Hallo en welkom terug!

Zoals ik een paar weken geleden al zei, heb ik echt een broodbakverslaving ontwikkeld! Als kind vond ik brood nooit lekker en menig boterham verdween dan ook richting de hond, richting de eendjes onderweg naar school en later in de prullenbak. Nog steeds vind ik 'gewoon' supermarktbrood niet echt lekker. Maar zelfgebakken brood lijkt in de verste verte niet op het droge brood uit de supermarkt. Het is zacht, luchtig en je kunt het helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Ik vind de combinatie van pesto met brood echt heel lekker, bijvoorbeeld in een tosti met vegan kaas en tomaat of op een pizza. Ik bedacht mijn liefde voor het bakken van brood goed te combineren zou zijn met de smaak van pesto en zie daar: een gedraaid pestobrood! Waarschuwing: het is echt heel lekker! Het brood was hier thuis binnen een paar uur helemaal verdwenen! 

Aantal: 1 (bescheiden) brood
Duur:

Ingredi├źnten:

 • 350 gram (volkoren)meel
 • 6 gram gist
 • 4 gram zout
 • 250 gram water
 • Potje vegan pesto (of beter nog, zelfgemaakte vegan pesto)
 • Optioneel: edelgistvlokken


Methode:

 1. Meng het meel, gist en zout goed door elkaar. Roer het water er doorheen met een houten lepel tot het goed opgenomen is. Stort je deeg op een licht bebloemd oppervlak. Kneed in 10-12 minuten tot een soepel deeg. Het deeg zou in het begin redelijk vochtig moeten zijn, blijf kneden en voeg wat meel toe als het deeg te plakkerig blijft. Kijk of je een vliesje kunt trekken van het deeg, zo niet kneed dan nog een minuutje door en test opnieuw.
 2. Vet een ruime kom in met wat olie, leg het deeg erin en rol even om zodat al het deeg met wat olie is bedekt (dit help uitdrogen van het deeg voorkomen). Dek af met een deksel of een schone theedoek. Laat 1 tot 1,5 uur op een tochtvrije plek rijzen.  Als mijn keuken te koud is zet ik de kom vaak in de oven met het licht aan, dit helpt het deeg rijzen. 
 3. Stort het deeg op een licht bebloemd oppervlak. Rol het deeg uit tot een rechthoek. Bestrijk royaal met pesto en eventueel edelgistvlokken. Rol het deeg over de lange zijde op. 
 4. Snijd met een scherp mes het deeg in de lengte doormidden. Je krijgt nu twee lange slierten deeg waarin de laagjes met pesto goed zichtbaar zijn. Draai de slierten om elkaar heen waarbij je erop let dat de kant met de pesto zo veel mogelijk aan de buitenkant blijft. 
 5. Bekleed een cakevorm of broodbakvorm met bakpapier. Leg voorzichtig je brood in de vorm. Mijn deegslieren waren nogal lang, dus ik heb het de uiteinden onder het brood gevouwen, zo had ik dus twee lagen boven elkaar. 
 6. Laat het deeg afgedekt nog 30 minuten rijzen. Ik gebruikte een grote plastic zak om mijn vorm. 
 7. Verwarm de oven in de tussentijd voor op 180 graden Celcius. Bak het brood in 40 minuten goudbruin en gaar. Enjoy!

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden