Menu

Vegan rozijnenbrood

Hallo allemaal! Vandaag wil ik een recept voor een zelfgemaakt rozijnenbrood met jullie delen. Er is niks lekkerder dan een zelfgebakken brood en dit brood is daarop geen uitzondering. Brood maken kan lastig zijn, maar als je het een beetje onder de knie hebt is het zeker de moeite waard! Je moet er wel wat tijd voor uittrekken, het rijzen duurt wel even. Maar dan heb je ook wat!

Zelfgebakken vegan rozijnenbrood

Aantal: 4 stuks van 350 gram
Bereidingstijd: 2,5 uur

Ingrediënten:
500 gram tarwebloem
35 gram verse gist (of 12 gram gedroogde gist)
50 gram basterdsuiker
8 gram zout
10 gram citroenrasp
75 gram plantaardige margarine
225 ml lauwwarm water
500 gram rozijnen

Stap 1: Begin de dag van tevoren met het wellen van de rozijnen. Was hiervoor de rozijnen en laat ze 20 minuten wellen in lauwwarm water. Laat de rozijnen uitlekken in een zeef en laat ze vervolgens op een theedoek drogen

Stap 2: 
Machinaal kneden: Doe alle ingrediënten (behalve de rozijnen) in de mengkom.  Laat de machine 3 minuten langzaam draaien. Vervolgens laat je de machine nog 6 minuten draaien op een hogere snelheid. Als het deeg erg plakt, blijven kneden en zo nodig een beetje bloem toevoegen. Het deeg moet zich zo dun laten uittrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken. Als dit nog niet lukt nog langer blijven draaien. 

Handmatig kneden: Los het gist op in een klein beetje water. Voel bloem, boter en zout toe in deze volgorde. Voeg al knedend zoveel vocht toe tot zich een deeg vormt. Niet al het vocht tegelijk toevoegen en altijd een beetje bloem bij de hand houden. Neem het deeg uit de kom als het deeg los komt van de rand en je het tot een bal kunt vormen. Kneed het deeg ten minste 15 minuten tot het deeg soepel en verend aanvoelt en niet meer aan je handen blijft plakken. Het deeg moet zich zo dun laten uittrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken. 

Stap 3: Voeg de rozijnen toe aan het deeg. Vouw of steek het deeg open, voeg een deel van de rozijnen toe en vouw weer dicht. Dit herhaal je al knedend tot je alle rozijnen hebt verwerkt. Als het goed is zijn dan bijna alle rozijnen met een laagje deeg bedekt. 

Stap 4: Bol het deeg op en laat 30 minuten rijzen. Tip: laat rijzen in de (uitstaande) oven en zet een heet bakje water onderin, dit zorgt voor een betere rijs. 

Zelfgebakken vegan rozijnenbrood

Stap 5: Verdeel het deel in vier stukken, vorm deze stukken tot een rond of langwerpig brood. Laat weer 15 minuten rijzen. 

Stap 6: Modelleer het deeg opnieuw tot een rond of langwerpig brood. Leg het brood in een bakblik of op bakplaat (wel invetten of bakpapier gebruiken!). Laat opnieuw 45 tot 60 minuten rijzen. 

Stap 7: Bak in 35 minuten op 180 graden celcius gaar. Tip: als je op de onderkant van het brood klopt en het klinkt hol is het gaar. Laat even afkoelen en enjoy!

Zelfgebakken vegan rozijnenbrood

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden