Menu

Vegan Turkse pizza

Oh wat kon ik vroeger genieten van een Turkse pizza! Samen met mijn ouders op de bank, mijn moeder en ik Turkse pizza met kaas en mijn vader met döner. Maar ja, gehakt, döner, kaas en knoflooksaus zijn zeker niet vegan, om maar niet te spreken van ongezond. Nu is het zeker niet erg om af en toe iets ongezonds te eten, maar Turkse pizza moet ook een stuk gezonder kunnen. Via Pinterest kwam ik op een website voor originele Turkse lahmacun. Wisten jullie dat de lahmacun in Turkije helemaal geen kaas, döner of knoflooksaus bevat? Dat is iets wat ze voor de Nederlanders hebben toegevoegd! Geïnspireerd door dit authentieke Turkse recept, besloot ik hem helemaal vegan te maken. Ja, het kost even tijd, maar geloof me, het is de moeite waard!

Aantal: 5 stuks
Duur: 2-2,5 uur

Ingrediënten voor het deeg:

  • 250 gram volkorenmeel (gebruik patentbloem als je dat liever hebt)
  • 0,5 zakje gedroogde gist
  • 13 gram sojayoghurt
  • 1 el zonnebloemolie
  • 0,5 tl zout
  • 135 gram lauwwarm water


Ingrediënten voor de vulling:

  • 1/2 pakje tofu
  • 0,5 el zonnebloemolie
  • 0,5 el sojasaus
  • 0,5 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 0,5 tl komijnpoeder
  • kleine ui
  • 1 paprika
  • 1 tomaat
  • 2 el tomaatpuree
  • 0,5 tl zout
  • snuf chilipeper
  • 1 tl gerookt paprikapoeder


Ingrediënten voor topping:

  • Sla
  • Citroensap
  • Peterselie
  • Beetje olijfolie
  • Snufje zout
  • Desgewenst (vegan)kaas en (vegan)knoflooksaus als je dat lekker vindt


Methode:

  1. Maak eerst het deeg. Meng bloed met gist en zout en roor het water, yoghurt en olie erdoor. Kneed in ongeveer 10 minuten tot een elastisch deeg. Vet een kom licht in met zonnebloemolie, leg de bol deeg erin en rol tot het deeg bedekt is met een laagje olie. Laat ongeveer 1,5 uur op kamertemperatuur rijzen. 
  2. Maak intussen de vulling. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Meng de verkruimelde tofu met de olie, sojasaus, chilipoeder, gerookt paprikapoeder en komijnpoeder. Bak in ongeveer 30 minuten bruin, roer na 20 minuten een keer door. 
  3. In een keukenmachine of blender, blend de ui, paprika, tomaat, tomatenpuree, zout, chilipoeder en gerookt paprikapoeder tot een smeerbaar mengsel. 
  4. Als het deeg gerezen is duw je voorzichtig de lucht eruit en verdeel je het deeg in 5 (of desgewenst 6) ballen. Bestrooi je werkblad met bloem en rol het deeg dun uit. Smeer er ongeveer 1,5 el vulling op en bestrooi met de geroosterde tofu. 
  5. Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Vouw je pizza dubbel, leg hem voorzichtig in de pan en vouw weer open. Doe de deksel op de pan en laat de Turkse pizza in ongeveer 4 minuten gaar bakken. De randjes mogen niet meer zacht zijn en de onderkant lichtbruin. 
  6. Leg de gare Turkse pizza tussen 2 theedoeken terwijl je de overige pizza's op dezelfde manier bakt. Stapel de Turkse pizza's met de vulling op elkaar. Draai als je alle Turkse pizza's gebakken hebt de stapel. De pizza's zijn namelijk best hard als ze net uit de pan komen, maar na enige tijd afkoelen tussen de theedoeken worden ze weer lekker zacht. 
  7.  Beleg met een mengsel van de sla, citroensap, peterselie, olijfolie en zout. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden