Menu

Vegan variant op het traditionele Limburgse zuurvlees

Ola! Een van de dingen die ik nog wel eens mis sinds ik vegan ben gaan eten is stoofvlees. Ik hield wel van een lekkere hachee of rendang. Ik kan me niet herinneren of ik ooit zuurvlees op heb. Zuurvlees (oftewel zoervleisj) is een echt Limburgs streekgerecht. Traditioneel wordt dit bereid met paardenvlees, rundvlees, varkensvlees of konijn en wordt het gegeten met friet of aardappelpuree. De smaak is, in tegenstelling tot hachee, zoet. De gebruikte azijn (vandaar de naam zuurvlees) wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van appelstroop en peperkoek. Nu is het traditionele gerecht dus alles behalve vegan, maar dat weerhield me er niet van er mijn eigen gerecht van te maken. En zie hier, een vegan variant op het Limburgse zuurvlees! Ik gebruikte sojabrokken, maar Quorn stukjes of eventueel jackfruit zouden ook moeten werken. Er moet dan wel veel minder water worden toegevoegd, dus houdt hier rekening mee!

Aantal: 3 porties
Bereiding: 1,5 uur

 

Ingredi├źnten:

 • 100 gram sojabrokken
 • 3 grote witte uien
 • 200 ml appelciderazijn
 • 600 ml water
 • 5 el appelstroop
 • 2 plakjes ontbijtkoek
 • 3 blaadjes laurier
 • 3 kruidnagels

 

Bereidingswijze:

 1. Snijd de uit in halve ringen. Verhit een beetje olie in de pan en fruit de uien zo'n 10 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn. 
 2. Voeg de sojabrokken, azijn, water, appelstroop, laurier en kruidnagels toe en roer goed door. Draai het vuur laag en laat ongeveer een uur stoven. Roer regelmatig om en voeg indien nodig wat extra water toe. 
 3. Snijd de ontbijtkoek in blokjes en voeg toe. Laat nog 10 minuten inkoken. 
 4. Serveer met friet voor een traditionele maaltijd. Ook lekker met spruitjes of rode kool en krieltjes.

 

Tip:
Ik kocht de sojabrokken in de natuurwinkel. Mocht je deze niet kunnen vinden, gebruik dan Quorn stukjes of jackfruit. Voeg dan 200 ml water toe en houd goed in de gaten of het niet te droog wordt.  

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden