Menu

Tijd voor bagels!

Bagels, ik ben er echt dol op! Ik ontdekte ze tijdens mijn eerste reis naar Amerika. Met mijn moeder verbleef ik een aantal dagen in New York en daarna nog een week bij mijn tante in South-Carolina. Mijn moeder was al meerdere keren in Amerika geweest, en had de bagels dus al ontdekt. Al snel was ik er net zo aan verslingerd als zij! In New York genoten we vooral van bagels met een dikke laag cream cheese die je overal kon krijgen. Bij mijn tante ontdekten we in de supermarkt dat er echt allerlei verschillende smaken bagels zijn. De bagels met blauwe bessen waren toen al snel mijn favoriet. Eenmaal terug in Nederland heb ik een aantal keer bagels geprobeerd te bakken, maar de vorm werd nooit een succes. 

Nu ik zoveel brood aan het bakken ben, heb ik ook het bagels bakken weer opgepakt. Behoorlijk wat bakervaring rijker waagde ik me weer aan deze bijzondere broodjes. Het maken van bagels vraagt wat tijd, maar ze zijn het waard. Het pocheren van de bagels is een extra stap, maar sla deze vooral niet over, want dit is wat de bagel zo speciaal maakt! Het pocheren zorgt er namelijk voor dat de bagels een beetje chewy worden. Ik pocheer mijn bagels 90 seconden aan beide kanten. Korter pocheren lijdt tot meer broodachtige bagels, langer pocheren tot nog meer chewy bagels. Na het pocheren bak je ze goudbruin. 

Krijgen jullie ook al zin om aan de slag te gaan? Laat me in de comments weten hoe het is gegaan! 

Aantal: 12 bagels
Duur: 3 uur

Ingrediënten bagels:

 • 500 gram volkorenmeel
 • 7 gram gist
 • 6 gram zout
 • 280-300ml lauwwarm water
 • 50 ml zonnebloemolie
 • 1 el baking soda
 • Everyting spice (zie hieronder)


Ingrediënten everything spice mix:

 • 3 el witte sesam
 • 2 el zwarte sesam (of 2 extra el witte sesam)
 • 3 el gemalen gebakken uitjes
 • 2 el gemalen gedroogde knoflook (of 1 el knoflookpoeder)
 • 4 el zeezout


Methode:

 1. Meng meel, gist en zout in een grote kom. Voeg 280 gram water toe en roer tot alles gemengd is. Voeg evt wat extra water toe als je meel te droog blijft. Meng de olie door het deeg. 
 2. Stort het deeg op een licht bebloemd oppervlak en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed als je er een vliesje van kunt trekken. 
 3. Vet een grote beslagkom in met wat olie, leg het deeg erin en draai tot al het deeg met olie is bedekt. Dek de kom af met een deksel of schone theedoek en laat 1-2 uur rijzen, tot het deeg verdubbeld is in volume. 
 4. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken (weeg eventueel af). Rol ieder stukje tot een bolletje en maak met je duim een gat in het midden. Trek het gat voorzichtig ietsje groter. Laat de bagels ongeveer 30 minuten rijzen, tot 50% toegenomen in volume. 
 5. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Zet een grote pan met 10 cm water op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur laag en voeg 1 el baking soda toe. 
 6. Leg net zoveel bagels in de pan met water als dat ruim past. Pocheer 90 seconden aan de ene kant, draai om en pocheer nog 90 seconden (korter pocheren geeft meer broodachtige bagels, langer pocheren meer chewy bagels). Verwijder de bagels uit de pan, laat goed uitdruipen en plaats op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met de rest van de bagels. 
 7. Meng alle ingrediënten voor de everything spice door elkaar (je zult overhouden, bewaar in een afgesloten potje). Bestrooi de bagels met everything spice. Indien de bagels al zijn opgedroogd, bestrijk ze dan eerst met olie alvorens de everything spice er overheen te strooien. 
 8. Bak de bagels in 15 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden