Menu

Vegan mueslibollen

Hallo lieve lezers!

Sorry sorry sorry dat ik de afgelopen maanden niks heb gepost. Ik had geen inspiratie om te koken of te bakken en had dus ook niks om te delen. Maar gelukkig zit ik weer beter in mijn vel en is mijn inspiratie volledig terug! De afgelopen weken heb ik geregeld in de keuken gestaan om allerlei lekkere dingen te bakken. Veel ook gewoon bestaande recepten, maar ik heb ook aan een aantal recepten mijn eigen draai gegeven. Zo ook deze mueslibollen. Ik bak momenteel het liefst allerlei soorten brood, van zoet tot hartig. Allemaal super lekker, maar deze mueslibollen zijn wel mijn favoriet. Wisten jullie dat mueslibollen in de supermarkt meestal boter en melk bevatten? Niet vegan dus, maar oh zo lekker. Er zat niks anders op dan maar zelf te gaan experimenteren. En ik ben blij dat ik die stap heb genomen. Deze kan ik elke dag wel eten! Hopelijk proberen jullie ze ook en zijn jullie net zo enthousiast als ik. Heel veel bakplezier! 

Aantal: 6 stuks
Duur: ongeveer 2,5-3 uur

Ingredi├źnten:

  • 200 gram volkorenmeel
  • 50 gram rogge volkorenmeel
  • 4 gram (bakkers)zout
  • 5 gram instantgist
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 10 gram maple syrup
  • 15 gram zachte plantaardige boter
  • 165 gram lauwe sojamelk
  • Havervlokken
  • 30 gram rozijnen
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 60 gram noten (in kleine stukjes)
  • 10 gram lijnzaad (heel)
  • 30 gram gedroogd fruit naar keuze (in kleine stukjes)


Methode:

  1. In een kleine kom, voeg rozijnen, pitten, noten, lijnzaad en gedroogd fruit toe en net zoveel water tot alles onder staat. Laat minimaal 15 minuten wellen en nadien goed uitlekken. 
  2. Neem een grote mengkom en meng hierin volkorenmeel, roggemeel, gist, zout en kaneel. Voeg maple syrup, sojamelk en zachte boter toe en roer tot al het vocht is opgenomen. 
  3. Haal het deeg uit de kom en kneed met je handen in 10 tot 12 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Test of je er een vliesje van kunt trekken, zo niet kneed dan nog een minuut langer door. 
  4. Meng de uitgelekte vulling door het deeg, niet te lang kneden!
  5. Maak een grote bol van het deeg, leg in een ingevette kom en sluit af met plastic of een deksel. Laat 1 uur op kamertemperatuur rijzen. 
  6. Stort het deeg op  je werkblad en verdeel in 6 gelijke stukken. Vorm bollen, maak de bovenkant nat met een beetje water en rol door de havervlokken. Leg ze op het bakblik, met enige tussenruimte. Dek het bakblik af met (ingevet) plastic en laat 1 uur op kamertemperatuur rijzen. 
  7. Verwarm de oven tijdens het rijzen vast voor op 200 graden Celcius. 
  8. Verwijder het plastic. Het deeg is goed als je met je vingertop voorzichtig duwt en het deeg veert langzaam terug. 
  9. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden Celcius en bak de broodjes in 18-20 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden