Menu

Zuurdesembrood met rozijnen en kaneel

2020 is zo'n beetje hét jaar geworden van het zelfgebakken brood. Door de coronacrisis hadden veel mensen meer tijd om handen en zijn zich gaan verdiepen in het broodbakken, met als gevolg dat zeker de eerste weken/maanden bloem, meel en vooral ook gist echt nergens te verkrijgen waren! Gelukkig is dat inmiddels opgelost en liggen de schappen weer vol, zodat iedereen ook kan blijven bakken. Het gebruiken van zuurdesem had in deze periode het voordeel dat je er geen gist voor nodig hebt en mensen zijn dus ook massaal zuurdesembrood gaan bakken. Ik wilde al heel lang ook zelf zuurdesem maken, maar het kwam er nooit van. Door alle maatregelen viel een groot deel van mijn activiteiten echter weg en ben ik er eindelijk mee begonnen. En dat was best even wennen! Nu heb ik het mezelf ook meteen wat lastiger gemaakt door te werken met volkorenmeel. Doordat een volkorenbrood veel meer water nodig heeft, is het deeg erg nat en lastiger te hanteren. Maar oefening baart kunst en nu kan ik genieten van heerlijk zelfgebakken zuurdesembrood. Mocht je nog nooit zuurdesembrood gebakken hebben, maak het jezelf dan wat gemakkelijker en zoek eerst een recept voor een wit brood. Ben je toe aan wat meer uitdaging, dan raad ik je zeker dit recept aan! Neem de tijd, geniet van het proces en uiteindelijk heb je een prachtig zelfgebakken brood.

Heb je dit recept gemaakt? Laat dan even een berichtje achter. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Aantal: 2 broden
Duur: 22-24 uur

Ingrediënten:

 • 450 gram volkorenmeel
 • 100 gram wit bloem voor brood
 • 175 gram actief zuurdesem
 • 8 gr zout
 • 1,5 tl kaneel
 • 0,25 tl nootmuskaat
 • 40 gram suiker
 • 250 ml sojamelk + extra voor bestrijken
 • 175 ml water
 • 50 gram boter op kamertemperatuur
 • 100 gram rozijnen


Bereiding:

 1. Begin rond 5 uur ’s avonds. Meng volkorenmeel, wit bloem, actief zuurdesem, zout, kaneel, nootmuskaat, suiker, sojamelk en water in een grote kom. Kneed enkele minuten goed door, het zal een erg plakkerig deeg vormen, dit hoort! Kneed nu ook de boter goed door het deeg en kneed op het laatst ook de rozijnen door het deeg. Het deeg mag nu 4 uur op kamertemperatuur rijzen. In deze 4 uur doe je in totaal 6 stretch-and-folds, ieder met 30 minuten tussenpozen. Het laatste uur kan het deeg dan ongestoord rijzen.
 2. Plaats het deeg in een afgesloten kom in de koelkast en laat de hele nacht staan.
 3. In de ochtend ga je verder met het vormen van het deeg. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Bestrooi je werkplek licht met bloem. Neem de helft van het deeg en druk voorzichtig uit tot een rechthoek (korte kant onder). Vouw het bovenste 1/3 deel naar het midden en vervolgens ook het onderste 1/3 deel. Draai het deeg 90 graden, druk het voorzichtig weer een stukje platter en vouw opnieuw de bovenste 1/3 gevolgd door het onderste 1/3 deel naar het midden. Rol een beetje uit om het deeg wat langer te maken en plaats het deeg in een met bakpapier bekleed (brood)bakblik. Herhaal met de andere helft van het deeg.
 4. Laat het deeg in de bakblikken (in een plastic zak) op kamertemperatuur 4-6 uur rijzen tot ongeveer verdubbeld in volume. Als je kamer kouder is dan 23 graden, plaats de bakblikken dan in een oven met het licht aan.
 5. Ongeveer een half uurtje voor je het brood gaat bakken verwarm je de oven voor op 240 graden Celcius (vergeet niet om het brood eruit te halen als je het in de oven laat rijzen!!!). Bestrijk het deeg met een beetje sojamelk. Plaats de bakvormen in de oven en zet de oventemperatuur direct terug naar 200 graden Celcius (dit heet inschieten). Bak het brood in 35 minuten gaar.

Reacties

Geen reacties gevonden

Write comment

* Verplichten velden